Övrigt

Den käcka skånskan

2011-07-09 22:47 #0 av: ElLobo

Elsa Andersson var den första svenska kvinna som erhöll flygcertifikat. Hon var en svensk flygpionjär och fallskärmshoppare.

Elsa Andersson

Bild från Wikipedia. Fotograf okänd.


 

Elsa Andersson


Elsa Andersson var en svensk flygpionjär och uppvisningshoppare, kallad Den käcka skånskan. Hon var den första svenska kvinnan som erhöll flygcertifikat.


Elsa Teresia Andersson föddes 1897 på Petersgård i Strövelstorp, nära Ängelholm i Skåne. Hon dog 22 januari 1922.

Redan tidigt fascinerades hon av flyget och sökte in vid Enoch Thulins flygskola på Ljungbyhed. Hon blev skolans elev nummer 101 och också den sista eleven eftersom skolan lades ner i samband med företagets konkurs 1920. Den 30 juni 1920 avlade hon sitt flygarprov och tilldelades aviatördiplom nr 203 som första kvinnan i Sverige.

Hon drömde också om att gå vidare och utbilda sig till fallskärmshoppare, men den ende experten i Sverige på området, Raoul Thörnblad, vägrade lära kvinnor denna konst, och Elsa Andersson reste då iväg till Berlin 1921, för att gå i Otto Heineckes fallskärmshopparskola. I kursen ingick två stycken elevhopp och en teoretisk utbildning.

I samband med ett hopp inför flera tusen åskådare utanför Askersund 22 januari 1922 utvecklade sig fallskärmen inte genast, eftersom hon fick utdragslinan runt ena armen. Hon försökte lösa den krisartade situationen men misslyckades, och slog ner i ett skogbevuxet bergsområde och dog omedelbart vid nedslaget. På platsen reste Kungliga Svenska Aeroklubben en minnessten 1926.

Elsa Andersson är begravd i Strövelstorp.

Filmen Så vit som en snö är baserad på hennes liv och Jacques Werups bok Den ofullbordade himlen, vilken filmen delvis bygger på, är inspirerad av hennes liv.

 

Källa:

Wikipedia

 

film

 

bok1 .bok2

 

Anmäl
2011-07-10 00:16 #1 av: ElLobo

.

Anmäl
2011-07-10 00:16 #2 av: Leffe

Ett sorgligt slut för henne

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.