Propellerplan

Veckans bild #132: Saab 90 Scandia

2011-08-08 00:34 #0 av: ElLobo

Scandia var ett passagerarplan, tillverkat av Saab. Det blev inte den väntade succén, men till slut var alla plan sålda till Brasilien.

ScandiaBild från Wikipedia.  Foto: RuthAS.

 

Saab 90 Scandia var ett passagerarflygplan för 32 passagerare, tillverkat av SAAB i Linköping mellan 1946 och 1954 i totalt 18 exemplar.

Första provflygningen gjordes i november 1946. Scandian var det första tvåmotoriga flygplan som lastat kunde lyfta med bara en motor, och vid demonstrationsflygningar örskräcktes många när kaptenen stängde av en motor under starten.

Trots många överlägsna egenskaper, och trots att den dåtida internationella flygpressen hyllade planet som den moderna efterföljaren till DC-3:an, blev inte Scandia någon stor försäljningsframgång. Samtidigt innebar kalla kriget att svenska försvarets efterfrågan på stridsflygplan blev så hög att företaget hade svårt att satsa på civil flygproduktion samtidigt. För att inte äventyra den militära produktionen, tvingades man därför lägga tillverkningen av de sista Scandia-beställningarna hos Fokker i Nederländerna.

En planerad större modell, 90B utrustad med tryckkabin, förverkligades aldrig på grund av bristande efterfrågan. Tryckkabin betraktades då fortfarande som en stor lyx och fanns bara på ett fåtal betydligt större långdistansflygplan.

Scandia tillverkades totalt i 18 exemplar, inklusive prototypplanet. När man startade serietillverkningen 1947 hade den enda ordern på tio plan från ABA skurits ner till sex plan som en följd av att ABA 1946 blivit en del av det nybildade SAS 1946. Saab lyckades dock avyttra de andra fyra till Aerovias Brasil, som sedan sålde dem vidare till brasilianska VASP. Denna första omgång på tio plan följdes av ytterligare två beställningar från SAS och fem från VASP. SAS använde sina Scandia främst på rutter inom Norden, men även bl.a. till London mellan 1953 och 1955. 1957 sålda SAS samtliga Scandia till VASP, som fortsatte att använda dem på inrikesrutter i Brasilien under hela 1960-talet. Den sista kommersiella flygningen med en Scandia gjordes 22 juli 1969.

Idag finns det endast ett Saab 90 Scandia kvar. Det står utomhus i ett museum i Brasilien. Det sägs vara komplett, men i mycket dåligt skick. Saab försökte köpa planet till sitt 50 års-jubileum 1987, men ägaren begärde ett pris Saab tyckte var orimligt högt.Länkar:

Wikipedia sv

Wikipedia en

Anders Svensson

 

Anmäl
2011-08-08 10:30 #1 av: Leffe

Tycker den påminner om DC-3 men ser smäckrare ut. Den kom nog under fel tid som sagts ovan

Anmäl
2011-08-09 09:30 #2 av: medde

Kan bara säga som LeffeD för visst hajade jag till då jag såg bilden först.

Hur som helst, verkligen intressant att få läsa och ta del av.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-08-09 11:12 #3 av: ElLobo

Jo, vid en första titt så ser Scandia ut som en DC-3:a med noshjul. Glad

Tittar man på en ritning med tre vyer så ser man att det skiljer lite, men nog påminner de om varann. Bilden är i olika skala och därför inte jämförbar när det gäller storlekarna.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.