Filmer och böcker

Flygplatsen

2011-09-14 22:27 #0 av: Leffe

Arthur Hailey var min favoritförfattare. Har alla böcker som kommit ut på svenska. Han är tyvärr borta nu. Den bästa boken var enligt mig "Flygplatsen" som också blivit film.

Originalets titel är "Airport" och kom ut 1968. Den upplaga jag har kom 1968 på Tidens Förlag.

Handlingen:

Lincoln International Airport är en modern storflygplats. Men i jetåldern går utvecklingen fort, och den börjar redan bli lite "urvuxen". Mel Bakersfeld, som har ansvaret för den, känner det tungt en dag som denna. Det är yrande snöstorm, ett havererat mexikansk plan blockerar den längsta landningsbanan och grannflygplatserna har stängts på grund av ovädret. Mel själv, personalen i trafiktornen, gängen som sliter för att hålla snön borta - de vet sannerligen att de lever. Och uppe i luften samlas planen i väntan på landningstillstånd.

Men det blir värre än så. På väg till flygplatsen, där flygjättarna efter omständigheterna fortsätter att landa och starta, är en liten skygg, råttliknande man med brun mustasch. Hårt tryckt intill sig håller han en svart attachéväska. Han har misslyckats med allt i sitt liv hittills - men med detta måste han lyckas! Av hans - som han tror - väl genomtänkta plan beror hans medpassagerares öde...

Romanen utspelar sig under ett dygn och man möter människor i kollisionskurs. En livfull miljöskildring och en våldsamt stigande spänningskurva gör "Flygplatsen" till "en Hailey" när den är som bäst.

Omslagsbild: Willy Ytter

Anmäl
2011-09-15 01:10 #1 av: Bettan

Flygplatsen är en av två böcker som Arthur Hailey skrivit som jag tycker är toppen. Den andra heter Stark medicin.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Anmäl
2011-09-15 01:34 #2 av: EvaG

Airport var en helt underbar bok. Jag har nog läst den tre gånger vid det här laget. Filmen var också toppen med jättebra skådespelare, men nu spårar jag ur.

___________________________
Var rädd om dem du älskar
_________________________

Medarbetare på Vilda västern iFokus

Anmäl
2011-09-15 01:56 #3 av: Leffe

Nä nu måste jag sätta på filmen. Det var länge sedan jag såg den.

Anmäl
2011-09-17 17:49 #4 av: Leffe

Jo det kom en film till "Katastroflarm" som bygger på en liten episod i boken

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.