Jetplan

Veckans bild #209: HAL HF-24 Marut

2012-02-27 01:05 #0 av: ElLobo

Det första indisktillverkade jetflygplanet.

Marut

HAL HF-24 Marut på Deutschen Museum Oberschleissheim. Author: Softeis. Bild från Wikipedia.

 

 

Hindustan Aeronautics HF-24 Marut (sanskrit för "Spirit of Tempest") var ett indisk jaktbombplan från 1960-talet. Det var Indiens första jetflygplan, och flög första gången den 17 juni 1961.

 

Marut ritades av den berömda tyska designern Kurt Tank, men nådde aldrig sin fulla potential på grund av otillräcklig motoreffekt. Den grundläggande designen utcecklades av Kurt Tanks team under Tanks tid i Argentina.

 

Även om planet ursprungligen var tänkt att nå närheten av Mach 2, nådde flygplanet i själva verket knappt över Mach 1, på grund av bristen på lämpliga motorer. Efter de indiska kärnvapenproven förhindrade internationella påtryckningar import av bättre och starkare motorer. Detta bidrog till att planen främst användes som markattackplan.

 

I kriget 1971 mellan Indien och Pakistan visade sig Marut vara ett tufft och kapabelt flygplan. Inga flygplan förlorades i luftstrider, dock förlorades fyra på grund av markeld och två på marken.

 

Marut fanns i två varianter:

  • Marut Mk.1: Ensitsigt markattackflygplan
  • Marut Mk.1T: Tvåsitsigt skolflygplan.

 

Totalt tillverkades 147 flygplan, varav 18 tvåsitsiga skolflygplan. De sista exemplaren togs ur tjänst 1990.


 

Länk:

Wikipedia

 

Anmäl
2012-02-29 10:36 #1 av: Leffe

Snyggt är det och det verkar ju bra också

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.