Annons:
Etiketthelikopter-artikel
Läst 4212 ggr
ElLobo
3/12/12, 2:53 PM

Veckans bild #211: Saab Skeldar V-200

Skeldar är ett UAV i form av en liten obemannad helikopter, framtagen av svenska Saab.

SkeldarAuthor: Duch.seb. Bild från Wikipedia.

Saab Skeldar är ett medelstort så kallat UAV i form av en liten obemannad helikopter, framtagen av det svenska företaget Saab AB.

Den första prototypen baserades på en UAV-helikopter som hette APID 55 och var utvecklad med början 2005 av CybAero AB i Linköping med vilka Saab hade ett kortvarigt samarbete. Den andra prototypen som fick benämningen Skeldar V-150 var en till största delen ny konstruktion som användes för fortsatt utveckling av UAV-systemet Skeldar. Den avtäcktes på en utställning i Paris 2006.

Skeldar V-200, som är beteckningen för den utvecklade versionen av systemet, används för såväl militärt som civilt för olika uppgifter, exempelvis spaning och övervakning. Skeldar har en räckvidd på upp till 180 km och en beräknad flygtid på upp till 5 timmar. Med det autonoma systemet och den markstation som Saab utvecklat så är Skeldar en av marknadens mest lättanvända system. Start och landning sker med en enkel knapptryckning. Flygning och styrning av sensorerna sker genom klickning i kartan; Point-and-Fly samt Point-and-Look. Systemet är utvecklat för att kunna kontrollera vilken UAV-typ som helst.

Saab har sedan 2009 ett samarbete med den Schweiziska firman SwissUAV vars helikoptrar NEO och KOAX också kontrolleras från samma markstation som Skeldar.

Länkar:

Wikipedia (sv)

Wikipedia (en)

Skeldar V-200

Annons:
Bamse 08
3/12/12, 3:26 PM
#1

Vilken söt liten helikopter Kyss

Men den har ändå en rätt så stor uppgift för att vara så liten.

What doesn't kill you makes you stronger.

Leffe
3/13/12, 6:17 PM
Upp till toppen
Annons: