Flygplatser

Vága Floghavn

2012-05-02 17:46 #0 av: ElLobo

Vágar Flygplats är den enda flygplatsen på Färöarna.

VagarFoto: Erik Christensen. Bild från Wikipedia.

 

Vágar Flygplats (färöiska: Vága Floghavn, danska: Vágar Lufthavn) (IATA: FAE, ICAO: EKVG) är den enda flygplatsen på Färöarna.

Flygplatsen ligger 1 NM (1,2 km) öster om Sørvágur. På grund av Färöarnas status, är flygplatsen inte helt omfattad av bestämmelserna för Europeiska unionen.

Det är den viktigaste operativa basen för det färöiskt nationella flygbolaget Atlantic Airways.

 

Flygplatsen byggdes av brittiska Royal Engineers under andra världskriget på ön Vágar. Platsen valdes främst för att den var svår att se från de omgivande vattnen och eventuella tyska krigsfartyg. Det första flygplanet landade här på hösten 1942.

Efter kriget övergavs flygfältet övergavs och lämnades oanvändt fram till 1963 då det öppnades på nytt som en civil flygplats på initiativ av två Sørvágur-invånare, Hugo Fjørðoy och Lars Larsen. De två arbetade med den isländska flygbolaget Icelandair, som började med regelbundna flygningar till Bergen, Köpenhamn och Glasgow med en Douglas DC-3-maskin. Faroe Airways, nu som ett separat flygbolag, tog snart över flygningarna. Företaget upphörde med verksamheten den 28 september 1967.

Fram till 2004 bedrev Maersk Air vissa flygningar på flygplatsen tillsammans med Atlantic Air. Under en kort period 2006 var flygplatsen huvudbas för logprisbolaget FaroeJet.

Banan förlängdes från 1250 m till 1799 m år 2011, för att göra det möjligt för fler flygplanstyper att använda flygplatsen. Byggnadsarbetena inleddes i maj 2010 och den 3 december 2011 var banans förlängning öppnad och tas i bruk för första gången.

 

Länkar:

Wikipedia

Vága Floghavn

 

Anmäl
2012-05-03 21:41 #1 av: Leffe

Kul att en gammal militärflygplats återuppstår som civil

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.