Luftballonger

Jacques Charles

2012-09-14 16:22 #0 av: Leffe

Jacques Alexandre César Charles föddes i Beaugeney den 11 november 1746 och dog i Paris 7 april 1823. Han var en fransk fysiker, matematiker och pionjär med gasballonger. Charlier har blivit synonymt med gasballong.

Jacques Charles

Jacques Charles tyckte Benjamin Franklins elektricitetslära var mycket intressant och han började arbeta med fysik. 1785 valdes han in i Académie française och blev så småningom professor i fysik. Han höll föreläsningar bland studenternas om experimentell fysik. Charles var otroligt skicklig när det gällde svåra eperiment.

1787 upptäckte han sambandet mellan temperatur- och volymförändringar hos gaser. Detta kallas för Charles lag.

Tillsammans med bröderna Aine och Cadet Robert byggde Jacques Charles Globe. Globe var en liten ballong på 3,7 meter i diameter och med en volym av 2,7 kubikmeter. Planerna var att fylla den med vätgas.

Första lyftförsöket gjordes den 25 augusti 1783 vid Place de Victoires. Ballongen var förankrad med ett rep i marken. Med vikter fick man fram bärkraften som bara blev 9,5 kilo mot de förväntade 16. Andra dagen lät man ballongen stiga till 35 meters höjd. Det var många åskådare så under natten flyttade man ballongen till Marsfältet.

Inför tusentals åskådare, däribland Benjamin Franklin, släpptes ballongen klockan fem på eftermiddagen. Ballongen steg snabbt till 900 meters höjd och försvann bakom Paris horisont. Den landade i byn Gonesse, där invånarna trodde att det var ett främmande vidunder och anföll det med högafflar.

Första färden

Charles och Robertbröderna började nu bygga en större charlier med nio meters diameter. Man använde siden impregnerad med en gummilösning. De monterade en ventil på ballongens undersida där man fyllde ballongen samt för att kunna släppa ut gas om det blev för högt tryck. Man monterade också en ventil på ballongens topp och genom att dra i en lina kunde man via den ventilen släppa ut gas för att sänka höjden. Sedan monterade de en fantasifull ballongkorg i barockstil.

1 december 1873 på Grand Avenue fyulldes ballongen med vätgas. Sedan drogs den till Tuilleriernas trädgårdar, som var startplatsen. Jacques Charles och Aine Robert klev ombord och man lastade av ballast tills farkosten var balanserad. Strax före start överlämnade Charles startsnöret för sin ballong till Joseph Montgolfier och när han sedan släppte snöret klockan 13.45 steg ballongen till väders.

Ballongen steg till 600 meters höjd. När sedan solen var på väg ner landade de perfekt nära byn Nesle. Robert ansåg att bärkraften skulle räcka för en kort flygning till så han bad de som höll ballongen att släppa den och den steg som en pil högt upp. Barometern visade 10 000 fot och han landade sedan perfekt nära Tour du Lay. Nu kunde han skryta med att han var den enda människa som sett solen gå ner två gånger samma dag. Ballongen återbördades till Paris på en vagn.

I Paris fick Charles och Robert ett triumfartat mottagande. Jacques Charles gjorde inga fler uppstigningar, ingen vet varför, men han fortsatte som ballongkonstruktör och rådgivare till andra ballongfarare.


Källa: Svenska Wikipedia 2012-09-14

Anmäl
2012-10-02 14:56 #1 av: Kjelle

Han var ganska fantastisk.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.