Filmer och böcker

Årets svenska flygbok 2012

2012-10-22 19:33 #0 av: ElLobo

Vid Årets Flyglitteraturträff, FLIT, som arrangerades i början av oktober i Flygets Hus i Malmslätt presenterades den bok som utsetts till årets Flygbok. Det blev Alf Ingesson Thoors bok "En fältflygare från Mjölby".

Alf I T

 

En fältflygare från Mjölby - historien om en svensk stridsflygare av Alf Ingesson Thoor


Författaren till boken är fältflygaren Alf Ingesson Thoor, som är allmänt känd som uppvisningspilot i Sk 50 Safir och J 32B Lansen. Han började som 17-åring på Flygskolan på Ljungbyhed och placerades sedan på F 17 för inflygning på Lansen. Framför författaren låg sedan en omväxlande karriär inom Försvarsmakten. Efter F 17 blev det F 6, sedan F 21 och navigatörsjobb på Sk 60 i spanings- och attackversion. Slog om och blev efter studier Flygspecialpsykolog inom Försvarsmakten. Som en följd av att ha insett behovet av att bättre förstå alla former av flygning kom utbildningen till helikopterpilot. Författaren strör såväl ris som ros över personer och förhållanden, strukturförändringar och hanteringen av bildandet av Helikopterflottiljen och dess vidare öden. Han diskuterar även flygrädsla och dålig motivation bland den flygande personalen och vad det kan medföra.

Även civilt är författaren flitigt i luften med segelflygplan eller utövar fallskärmshoppning. Som sidosysselsättning verkar Ingesson Thoor som krispsykolog för försäkringsbolagens räkning. Hans uppdrag och insats att lindra följderna efter tsunamikatastrofen i Thailand behandlas. Spännande läsning från ett högintressant, omväxlande och långt yrkesliv som kan få mången att känna avund.

Texten hämtad från SFF sida.

Anmäl
2012-10-23 21:29 #1 av: Leffe

Vore något att önska sig i julklapp

Anmäl
2012-10-29 20:40 #2 av: Magi-cat

En bra julklapp att ge bort!Skrattande

Tack för tipset! Visste inte att det varit en flyglitteraturträff...

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.